Bäst kockkniv och andra köksknivar

Bäst kockkniv och andra köksknivar

De bästa köks- & kockknivarna ska ligga skönt i handen, vara välbalanserade, vara vassa och inte nötas så snabbt. Här hittar du alla de bästa och mest intressanta knivarna på marknaden.

Bästa knivarna för köket

Det är inte lätt att utse vilken kniv av varje knivtyp som är bäst eftersom det finns många bra knivar. Efter att ha granskat alla tester av knivar som utförts i Sverige och utomlands har nedanstående lista tagits fram.

KnivtypBildKnivmodellOmdöme
KockknivWüsthof
Classic Ikon 4596/20
Wüsthofs Classic Ikon 4596/20 her en mycket prisbekönad kniv som håller sig vass mycket länge. Detta är en kniv som garanterat håller hela livet och som många i familjen kommer att ha glädje av. Kniven har livstidsgaranti och bladet på kniven är av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga riktigt skönt i handen.
Bladlängden är 203 mm och kniven kostar cirka 974 kr.
AllknivGlobal
GNM-04
GNM-04 från Globals orientaliska serie Ni är en mellanstor allkniv som passar bra till exempelvis dekorationsarbeten. Denna kniv är riktigt vass och skärpan nöts inte heller ned efter en tids användning.
Bladlängden är 160 mm och kniven kostar cirka 839 kr.
BrödknivMorakniv
Classic 1891 - 12310 Röd
Brödkniven är både utvecklad och tillverkad i Sverige. Den är ergonomiskt utformad för att undvika att knogarna slår i skärbrädan. Den har en progressiv eggkurva vilket gör att den enkelt skär igenom bröd.
Bladlängden är 246 mm och kniven kostar cirka 915 kr.
FiléknivZwilling
Miyabi 6000MCT 34078-241
Denna sujihiki är en japansk filé- & trancherkniv som passar perfekt när du vill skära någonting i riktigt tunna skivor, både kött och fisk. Det långa bladet på 24 cm ger kniven den räckvidd som behövs hos en filékniv av allra högsta kvalité.
Bladlängden är 232 mm och kniven kostar cirka 2099 kr.
LaxknivMAC
MCK-105
En väldigt bra kniv till att skära fisk eller kött är laxkniven MAC Mighty Slicer MCK-105. Kniven är både lång och vass samt har en rundad spets. Detta gör den mycket lämpad för allt från att skära laxen och köttskärning som t.ex. tranchering. Förutom uppskärning av kött fungerar kniven bra även till fisk så som stora perfekta laxskivor.
Bladlängden är 270 mm och kniven kostar cirka 1599 kr.
SantokuknivKAI
Shun Classic DM-0702
En 17 cm lång santokukniv av högsta kvalitet med ett åldrat utseende och ett bekvämt handtag av Pakkawood. Knivarna från KAI är helt tillverkade för hand vilket inte bara är extremt häftigt utan också ger dem ett mönster i stålet som är helt unikt. Kniven tillverkas enligt en metod där två sorters mjukt stål varvas i 32 lager på vardera sidan om en kärna av VG-stål som är ett riktigt hårt stål. Detta gör att kniven består av totalt 65 lager stål, tål hög belastning och har ett riktigt vasst blad. Santokukniven passar för grönsaker och fågel tack vare det höga bladet och gör din matlagning till ett nöje.
Bladlängden är 180 mm och kniven kostar cirka 1887 kr.
GrönsaksknivYaxell
Super Gou Y-37104
Grönsakskniv 18 cm - Yaxell Super Gou 161 med handtag i rödsvart Canvas Micarta. En väldigt allround grönsakskniv, även kallad nakirikniv, som kan användas till det mesta i köket.Knivarna i Yaxells Super GOU 161-serie är tillverkade i hela 161 lager stål.
Bladlängden är 180 mm och kniven kostar cirka 4066 kr.
KnivsetWüsthof
Classic 9843
Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
I Knivsetet Classic 9843 ingår det totalt 9 delar och setet kostar cirka 4816 kr.

Andra bra kockknivar och restaurangutrustningsföretag

Du kan också ta kontakt med några husgerådsaffärer i utlandet för att fixa kockknivar. Oftast är det bättre att skaffa en kockkniv i Sverige om det uppstår några problem.


Köks- & kockknivar med bäst skärpa finns hos

Allt vasst om kockknivar

Här hittar du spetsig info om kockknivar och andra typer av köksknivar men även en del kul fakta om alla andra knivar som används i köket.


Bra tillverkare av köks- & kockknivar

Här hittar ni de mest kända tillverkarna av riktigt bra kockknivar och andra köksknivar som finns i Sverige.

Typer av köksknivar


Meny - Kockknivar
Till förstasidan på www.kockknivar.seHögst upp på sidan om kockknivarLängst ned på sidan om kockknivar
Bästa knivenKnivtyperTillverkareTester